NAŠA LOKACIJA

NA NAJLJEPŠEM DIJELU CRNOGORSKE OBALE

Smješteni smo na jednom od najljepših djelova Crnogorske obale, u prelijepoj uvali okruženoj vjekovnim maslinjakom. Do naših apartmana je veoma lako doći iz svih pravaca i svim prevoznim sredstvima. Udaljeni smo svega 12km od centra Bara i 50 km od aerodoma Podgorica i Tivat.

Utjeha - Val maslina

Malo živopisno turističko mjesto Utjeha nalazi se u najjužnijem dijelu Barske rivijere. Ušuškano u zaliv obrastao maslinama, nazvan Uvala Maslina, ovo mjesto skriva jednu od najljepših plaža u Crnoj Gori.

Utjeha – Val maslina je plaža koja se nalazi se između Bara i Ulcinja,  površine 5.200 m² i važi za jednu od najljepših plaža u regionu.  Plaža je nosilac “Plave zastavice”, kao obilježja za jednu od nekoliko plaža crnogoskog primorja sa najčistijom vodom za kupanje. Obalu zapljuskuje kristalno čista voda tirkizne boje, a plaža svojim posjetiocima nudi mogućnost bavljenja vodenim sportovima.

Utjeha se nalazi u blizini Bara (14 km), na svega 1 sat vožnje od oba crnogorska aerodroma: Podgorica i Tivat. Utjeha je okružena maslinjacima, čija stabla su stara više od 1.000 godina. Miris maslina pomiješan sa vazduhom u ovom priobalnom mjestu čini Utjehu nekom vrstom vazdušne banje. Utjeha je veoma posjećena tokom ljetnje sezone.

Obala je uglavnom stjenovita sa skrivenim , usamljenim šljunkovitim plažama. Glavna plaža je duga 200 m, opremljena svim neophodnim sadržajima: suncobrani, ležajke, café barovi i restorani, sportski tereni i igrališta za djecu.  More ima jedinstvenu tirkiznu boju vode, zahvaljujući brojnim izvorima slatke vode koji se ovdje ulivaju. Samim tim i podvodni svijet u ovom dijelu Jadranskog mora je raznovrstan, tako da je Utjeha veoma artraktivno mjesto za ronioce.

Vidikovac ili takozvana „ Hladna Uvala“ je drugo veoma lijepo i živopisno mjesto u Utjehi. Poznato je po brojnim izvorima hladne, slatke vode koji pružaju efekat hidroterapije. Poznato je da kupanje u takvoj vodi liječi sve vrste hroničnih bolesti.  U svakom pogledu, Utjeha je idealno mjesto gdje možete odmoriti i poboljšati svoje zdravlje.

Utjeha je razvijeno turističko mjesto, sa dobro organizovanim javnim prevozom, parkinzima i taxi stanicama. Turisti mogu uživati u brojnim café barovima, restoranima  i noćnim barovima.

Bar

Bar je popularno turističko mjesto na jugu crnogorske obale. On je centar opštine Bar i glavna luka u Crnoj Gori, koja ima redovnu trgovačku vezu izmedju Crne Gore i Italije.

Jedini crnogorski grad na dvije čarobne obale, okružen je prozirnom vodom mora i jezera. Okovan planinskim kamenom i obasjan mediteranskim suncem, Bar je jedinstvena oaza Crnogorskog primorja, u koju se može pobjeći od užurbanog tempa civilizacije i predahnuti uz šum talasa i opojne mirise prirode. Kojim god putem došli u Bar, dočekaće vas netaknuta priroda i gostoprimljivi ljudi. Slikoviti planinski vrhovi natkriljuju barsku kotlinu, a brojna interesantna naselja, pješčane plaže i beskrajno plavetnilo pučine vraćaju goste ponovo u ovaj ambijent. Čitava barska opština je jedinstvana turistička destinacija za odmor i rekreaciju, koja obogaćuje i mijenja život. Priroda je Bar obdarila najrazličitijim i najljepšim geografskim atributima, kao i bogatstvom u svemu što Mediteran može dati. Sunce, topla i čista voda, blagotvorno zračenje pješčanih plaža, čine skup elemenata koji privlače osvajače modernog doba – turiste.

Glavno istorijsko jezgro u Baru je Stari grad. Nalazi se na 4 km udaljenosti od obale, na nadmorskoj visini od 110 m. Osnovan je u 11. Vijeku. Ovo je bilo „srce“ Bara, odakle je počeo da se širi prema moru. Iako je grad sada napušten, u njemu možete vidjeti ostatke više od 240 građevina. Takođe možete vidjeti akvadukt, koji su sagradili Turci. Proteže se od Starog Bara prema novom dijelu grada.

Glavna istorijska znamenitost u novom Baru je dvorac kralja Nikole, sagrađen u 19.vijeku. To je bio poklon kralja Nikole njegovoj kćerki i zetu. Sastoji se iz velikog i malog dvorca, kapele, stražarnica i zimske bašte. Sada se u dvorcu nalazi zavičajni muzej sa arheološkim, istorijskim i etnografskim artefaktima.

Bar je takođe poznat po svjim mnogobrojnim maslinjacima. Ovdje možete vidjeti Staru maslinu na Mirovici, za koju se smatra da je preko 200 godina stara, jedna od najstarijih maslina u Evropi. Stara maslina jošuvijek daje plodove. Bar je jedan od glavnih crnogorskih centara za proizvodnju maslinovog ulja. Samim tim većina festivala u gradu je vezana za temu „maslina“.

Interesantna avantura je ronjenje u barskom zalivu. Ronjenje vam pruža mogućnost da vidite brodove, koji su ovdje doživjeli brodolom i ostali u moru – kao na primjer brod kralja Nikole, austrijski torpedo brod i njemački kruzer „Forverc“.

Druga razonoda u Baru je shopping. Zahvljujući vezi sa Italijom, Bar ima veliki izbor radnji, koje Vam mogu ponuditi dobre cijene za poznate italijanske brendove, uglavnom van sezone.

Bar je mjesto gdje možete naći sve što Vam je neophodno za miran, nezaboravan, ali ne i dosadan odmor.